SHEFFIELD CATHEDRAL

GRADE 1     New entrance and internal refurbishment

The Gateway Project addressed a wide range of problems relating to the life and use of the cathedral. There was no level access at the main entrance and the original open narthex was an unwelcoming space which attracted a host of problems. We proposed a radical solution which created a level entrance, accessible to all, and a proper welcome point for the Grade 1 Cathedral, which it lacked before.

 

The angled entrance reinstated the historic visual link between the city centre and the Cathedral and also created an entirely new retail space by the enclosure of the former narthex. The proposal received support fron English Heritage and the CFCE. The Gateway Project also included the replacement of the Nave floor and underfloor heating, new seating, lighting, energy-efficient boilers and power supplies.

 

The associated landscape work included the relocation of the existing gateposts to their original position at the beginning of the approach to the Cathedral from the city centre. The landscape work involved resolution of significant level changes across the site and was a key issue in the design of the new and fully accessible entrance.

 

The contract value for the project was approximately £3 million.

 

 

The practice has recently been awarded the following RIBA awards:-

 

RIBA Yorkshire Regional Award 2015

RIBA Yorkshire Region Conservation Award 2015

RIBA Yorkshire Building of the Year 2015

RIBA National Award 2015

BEFORE

 AFTER